Fødslen er vel overstået, I har sagt farvel til barselsgangen og derhjemme venter en fremmed hverdag med jeres lille glædesbundt. Alting er så nyt, spændende – og lidt skræmmende. Du føler dig næsten som en tyv, når du forlader hospitalet med din nyfødte baby uden at blive stoppet. Dit liv er blevet vendt på hovedet på ganske få timer, og du kan ikke helt få det til at passe, at den lille bylt i dine arme faktisk godt må komme med dig hjem. Du er fyldt med lykke, kærlighed, spænding, ængstelse og usikkerhed, men bare rolig: Det er alt sammen helt normalt.
Hos BabySam vil vi gerne hjælpe dig godt fra start med dit nye liv som forælder. Derfor har vi lavet denne lille guide, som måske kan gøre dig lidt klogere på, hvad du kan forvente af de første dage hjemme med en nyfødt baby – ikke kun det rent praktiske men også, hvad du måske kommer til at føle og tænke.
En fødsel er en overvældende og monumental oplevelse, som tærer på både på dine fysiske og mentale kræfter. Derfor er det ikke spor underligt, hvis du i dagene efter fødslen oplever, at dine følelser er lidt rodede. Dit underliv gør ondt, du er træt og rundforvirret, og måske endda en smule skræmt, alt imens du selvfølgelig også er fyldt med glæde og kærlighed. Samtidig raser hormonerne i kroppen, så derfor er det ikke spor unormalt, hvis du føler, at du er tæt på at briste i gråd det ene øjeblik og klar til nærmest at eksplodere af lykke i det næste.
Mange kvinder har på forhånd en idé om, hvordan det ”skal” føles at blive mor og forventer måske, at de vil have en intuitiv fornemmelse for barnets behov allerede fra det øjeblik, det bliver lagt op på maven. Det kan også være, at det sker med det samme, men det kan lige så vel være, at der går lidt længere tid, før du lærer at aflæse de forskellige signaler og føler dig helt forbundet med dit barn. Derfor er det vigtigt at slå fast, at der ikke er noget, der hedder ”skal” i den første tid derhjemme – heller ikke når det kommer til følelser. Både mor og baby skal lære hinanden at kende, og det kan godt tage lidt tid.
Som nybagte førstegangsforældre er der sikkert meget, I er bange for at gøre forkert. Ved de første bleskift sveder du af nervøsitet, fordi du er bange for at bukke et lille ben eller en skrøbelig arm i den forkerte retning. Du er hyperopmærksom på hver en lille lyd fra din baby og bliver urolig for, om barnet spiser nok eller sover ordentligt. Du spekulerer på, om din guldklump er sund og rask, og om du overhovedet gør det godt nok.
Den gode nyhed er, at du temmelig sikkert klarer dig helt fint. Alligevel kan det jo være meget rart at have nogle svar på de mest gængse spørgsmål ved hånden, så du hurtigt kan slå det op, hvis du bliver i tvivl om noget. Derfor har vi samlet dem nedenfor.
Som tommelfingerregel skal dit nyfødte barn spise 8 gange i døgnet. Selvom din baby allerede bliver lagt til brystet første gang kort efter fødslen, kan det dog alligevel tage tid at få etableret en god ammerutine, og det vil under alle omstændigheder tage et par dage, før din mælkeproduktion er helt i gang. Det gør ikke noget, for dit barn har næring med sig fra livmoderen, som det kan tære på, indtil din mælk kan give den næring, som baby har brug for.
Alle børn er forskellige og nogle har lettere ved amningen end andre. Derfor er det vigtigt, at du ikke føler dig som en fiasko, selvom det måske ikke kører fuldstændig gnidningsfrit fra første dag. Ved at prøve dig frem kan du finde de ammemetoder og teknikker, som fungerer for lige præcis dig og din baby.
Dit nyfødte barn skal have våde bleer flere gange dagligt. Den første måned skal din baby også have afføring dagligt, men herefter behøver det ikke være hver eneste dag, hvis dit barn udelukkende får brystmælk. Får dit barn modermælkserstatning, skal der dog helst fortsat være afføring dagligt. De første par dage efter fødslen vil afføringen være sort, herefter bliver den gul.
Når du skifter ble, skal du bruge rent, lunkent vand, når du vasker dit barns kønsorganer. Ved piger vaskes kun de ydre skamlæber, og du skal altid vaske forfra og bagover. Ved drenge må du aldrig trække forhuden tilbage med magt, da den så kan sprække og give problemer med forhudsforsnævring. Husk creme eller salve, hvis numsen er blevet rød.
Babyer græder typisk, når de er sultne, trætte, hvis de skal have skiftet ble eller hvis de har behov for nærhed og kontakt fra forældrene. Prøv dig derfor frem, indtil du finder årsagen til utilfredsheden – det er helt okay, hvis du ikke gætter rigtigt i første hug, du er jo ikke synsk. Forsøg desuden at bevare roen, selvom det kan være svært, når dit barn skriger og er ulykkelig. Hvis din baby fornemmer, at du er stresset eller urolig, kan det nemlig føre til endnu mere gråd.
Babyer kan desuden reagere med gråd, hvis de bliver overstimuleret, eller hvis der er for meget aktivitet omkring dem. Derfor kan det være en god idé at begrænse barselsbesøg og dikke-dikken under hagen fra familie og venner - og holde besøgene relativt korte, når der kommer nogen. Din baby er helt sikkert lige så sød om et par uger, så derfor kan det sagtens vente lidt.
Nyfødte børn sover meget. I de første måneder er det gennemsnitligt 16 timer af døgnet, som bliver tilbragt i drømmeland, og de fleste af de vågne timer går med amning og bleskift. Du skal derfor ikke blive urolig, hvis dit barn kun er vågen til maden og lidt kortvarig hygge, for derefter at falde i søvn igen. Din baby må dog aldrig sove fra måltiderne, så derfor skal du altid vække dit barn, når det er tid til endnu en amning.
Når du lægger dit barn til at sove, skal det altid være på ryggen. Dit barn må kun ligge på maven og sove, hvis det samtidig ligger på dit bryst – og kun hvis du selv er vågen imens. Sørg i det hele taget for, at du altid følger Sundhedsstyrelsen anbefalinger for forebyggelse af vuggedød:
♦ Barnet skal sove på ryggen
♦ Barnet skal sove i et røgfrit rum
♦ Barnet skal sove i et ikke for varmt rum
♦ Barnet har bedst af at sove i sin egen seng, men i samme rum som forældrene
♦ Hvis barnet lægges til at sove i forældrenes seng, bør barnet placeres sikkert yderst med god plads omkring sig
Nyfødte børn behøver ikke komme i bad ret ofte. Derfor er det som udgangspunkt også dig selv, der vurderer, hvornår det er tid til babys første bad – vent dog gerne indtil navlestumpen er faldet af, da navleområdet helst skal holdes tørt og rent indtil da. Det første stykke tid behøver du ikke putte sæbe i vandet. Hvis din babys hud tør, kan du eventuelt dryppe lidt babyolie i vandet i stedet, så det fugter.
Husk, at badevandet endelig ikke må være for varmt. Din babys hud er meget følsom og sart, så hold vandtemperaturen på ca. 37,5 grader. Brugt gerne et badetermometer til at måle med. Lad heller ikke badet vare for længe i starten og forvent, at din baby vil være træt bagefter.
Det er normalt, at din baby taber lidt af sin fødselsvægt, når I lige er kommet hjem, men det må ikke være for meget. I gennemsnit taber nyfødte børn sig 7 % af deres kropsvægt, indtil mælken er løbet til, men herefter skal det begynde at tage på. Som udgangspunkt skal dit barn være tilbage på sin fødselsvægt på den 10. dag efter fødslen, og dit barn skal helst tage 25-30 gram på om dagen i gennemsnit.
Vægt er en vigtig indikator på, om dit barn har det godt og trives. Derfor vil det også være én af de ting, som sundhedsplejersken fokuserer på, når hun kommer på besøg. Alle nyfødte børn er dog ikke lige store og det er langt fra alle, som følger den gennemsnitlige vægtkurve fuldstændig skematisk. Lad derfor være med at dunke dig selv oven i hovedet, hvis din baby er lidt mindre eller større end din venindes. Det vigtige er, at dit barn følger sin egen vækstkurve.
Stokkes® Flexi Bath®
Fra dit barn er to uger gammelt skal det have 10 mikrogram D-vitamin hver dag frem til 2-års alderen, da D-vitamin styrker dit barns knogler. Du kan købe D-vitamin i dråbeform, som skal opbevares i køleskabet.
Du vil hurtigt opdage, at plettede bluser, skjorter og trøjer er en del af hverdagen med en ny baby. Nogle små børn gylper dog mere end andre – for den ene baby kan det være så sikkert som amen i kirken, at der bliver gylpet efter hvert eneste måltid, imens andre babyer kun gør det lejlighedsvist.
Hvis du hjælper dit barn med at bøvse af efter amningen, kan det dog mindske risikoen for gylp. Hold barnet lodret og hæng det let over skulderen for at give luften i maven mulighed for at komme op og ud.
Det er ikke unormalt, at babyer får arp – et lag af fedtede, gulbrune skæl, der samler sig i hovedbunden. Det ser ikke så lækkert ud, men det er ufarligt, og det kan både forebygges og fjernes. Det er dog vigtigt, at du ikke lader arpen udvikle sig til en tyk skorpe, da det så kan blive sværere at slippe af med. Der findes flere metoder til behandling af arp, men du kan for eksempel løsne det med lidt babyolie og herefter fjerne det med en børste eller tættekam.
Gulsot optræder hos cirka 40 pct. af alle nyfødte, men hos de fleste babyer forsvinder det af sig selv. Hvis du er i tvivl om, hvad du skal gøre, hvis dit barn får gulsot, eller hvis du oplever, at dit barn har gulsot, der bliver værre, så skal du kontakte din sundhedsplejerske eller din læge.
Den første tid derhjemme med din baby kan nok virke lidt skræmmende, men i virkeligheden er det ikke så farligt. Så længe du er opmærksom på dit barns behov, skal det hele nok gå, for det vigtigste for et spædbarn er mæthed, søvn, en tør ble, tryghed, varme og nærhed – alt andet kommer i anden række.
Sørg for, at din baby får masser af kropskontakt fra både mor og far. Hold øje med, at du ammer nok, og at barnet har regelmæssig afføring og våde bleer. Trøst, når din baby er ulykkelig. Sov, når din baby sover, glem opvasken og rengøringen for en stund, og lad være med at stresse dig selv, fordi du ikke føler, du når noget som helst. Der skal nok blive tid til det hele, når I er kommet ind i en god rutine.
Læs mere om BabySnak her
Planlægger du at amme? Som kommende førstegangs-mor fylder tankerne om amning oftest meget - hvornår løber mælken til, hvordan skal jeg sidde, hvilke produkter kan hjælpe mig for en god amning? Vi hjælper dig lidt på vej.
En god bæresele eller vikle kan bare være rigtig 'handy', hvis du lige skal have noget for hånden eller hvis I er ude og din baby vil op i din nærhed. Vi guider dig her til hvad du skal være obs på ved bæreseler og slynger og hvad som er det rette for dig.