Barnets søvn og soverytme er én af de ting, der optager og påvirker forældre allermest – og den kan være en kilde til lige dele glæde og frustration.
For nybagte mødre og fædre er det både overvældende og fantastisk at skulle finde sig til rette i en ny hverdag, hvor to er blevet til tre, og uret hele tiden stilles efter det nyfødte barns behov. Især babys søvnmønster kan være en udfordring at tackle, da et nyfødt barn helt naturligt medfører, at man pludselig skal op flere gange om natten og bliver nødt til at snuppe sig en lur, når man kan.
Derfor kan det også hurtigt blive frustrerende eller føles bekymrende, hvis du oplever, at din baby sover enten for meget eller for lidt. Hos BabySam har vi derfor lavet denne søvnguide, så du kan blive lidt klogere på, hvad der sker, når dit barn sover – og at dit barn som regel sover godt og helt normalt, selvom det måske ikke altid virker sådan.
Helt nyfødte babyer har ingen fast søvnrytme. De er helt styret af deres behov for mad og veksler derfor meget mellem at sove og spise, men allerede efter to måneder begynder barnet at have en rytme. Børn på 2-12 mdr. sover typisk 9-12 timer med 3-6 naturlige opvågninger i løbet af natten, og typisk 2-4 timer i løbet af dagen.
Din babys søvnrytme er anderledes end din egen. Små børn under 6 måneder veksler mellem to søvnfaser: En aktiv let søvn, som varer 20-25 minutter, hvor de spjætter, grynter, laver grimasser eller græder lidt, og en dybere søvn, som også varer cirka 20-25 minutter. Du skal imidlertid ikke lade dig narre af den lette søvnfase, fortæller sundhedsplejerske og søvnspecialist Tanja Almbjerg.
“Som mor eller far kan du nemt komme til at tage dit barn op under den lette søvn, men det er meget forstyrrende for den lille. Du kan i stedet prøve at give sutten eller vugge lidt og ikke tage barnet op med det samme,” siger hun.
I starten sover dit barn på alle mulige tidspunkter på døgnet. I den hel spæde begyndelse er det nemlig primært sult og amning, der styrer, hvornår din baby får sig én på øjet. Derfor bør du ikke forsøge at etablere en reel søvnrytme alt for hurtigt.
“Der er nogle forældre, som allerede i de første uger begynder at arbejde på faste sovevaner, men det er synd for både dem selv og barnet. I stedet kan du begynde at danne et grundlag for gode søvnvaner,” siger Tanja Almbjerg.
Det gode grundlag handler om at lære dit barn forskel på dag og nat, blandt andet ved at tale stille og lade være med at tænde lys om natten. Når du lægger dit barn i seng, må du gerne pusle lidt rundt i huset. Du skal ikke liste rundt, det er trygt for dit barn at høre, at du er i nærheden.
“Vær rolig og tålmodig, når du lægger dit barn til at sove, så barnet kan spejle sig i dig. En veltilpas baby må gerne ligge 10-15 minutter og falde til ro for sig selv, inden søvnen indfinder sig. Du skal give dit barn en chance for at finde ro selv. Det giver de bedste søvnvaner på langt sigt.”
Søvn og mangel på samme er kilde til mange frustrationer hos nybagte forældre, og emnet ”at sove igennem” er et tilbagevendende tema, som alle drømmer om at opnå. Nogle forældre føler sig måske endda lidt skyldfølelse over, at lige præcis deres barn ikke sover hele natten lang, imens vennernes børn gør.
Men måske er I der allerede, uden I ved det, siger sundhedsplejerske Helen Lyng Hansen, der står bag netsundhedsplejerske.dk. Hun har blandt andet har skrevet en bog om børn og søvn, og mener, at et vigtigt skridt mod at få et barn, der sover godt, er først og fremmest at have forventninger, der kan opfyldes.
”Mange forældre spørger: ”Hvornår sover mit barn igennem?” – og når jeg så taler med forældrene, viser det sig, at barnet faktisk sover igennem. Barnet vågner måske to-tre gange om natten for at få mad, og det er naturligt i forhold til barnets alder – forældrene og jeg har bare ikke samme målestok for, hvad det betyder,” siger hun.
I det hele taget er det urealistisk at tro, at man kan få den samme søvn, som man gjorde, før familien blev udvidet, siger Helen Lyng Hansen. Så selvom du føler, du konstant er i søvnunderskud, betyder det altså ikke nødvendigvis, at din baby sover dårligt. Din baby er bare en helt almindelig baby.
Måske har man en forventning om, at barnet kan sove 11 timers sammenhængende søvn, men sådan er virkeligheden ikke. Børn har brug for mælk på ydertidspunkterne for at vokse og udvikle sig, og virkeligheden er, at børn skal helt op i vuggestuealderen for at kunne sove 10-12 timer,” siger Helen Lyng Hansen og kommer med et godt råd til frustrerede og trætte forældre:
”Det vil være et meget mere realistisk mål, hvis man hjælper barnet med at sove fra omkring midnat og til klokken seks næste morgen. Hvis man stræber mod seks timers sammenhængende søvn, så vil man ofte blive gladere og mere tilfreds hurtigere.”
Sundhedsstyrelsen opfordrer til, at spædbørn altid sover i samme rum som forældrene. Det skyldes blandt andet, at mors og fars rolige, regelmæssige åndedræt stimulerer baby og mindsker risikoen for vuggedød. Mange forældre foretrækker desuden at have barnet tæt på om natten, ligesom det også er trygt for baby, at I er lige ved siden. Derudover er det selvfølgelig bare rart, at f.eks. mor ikke skal pendle frem og tilbage, når barnet skal ammes om natten – og det er nødvendigt indtil baby er minimum 6 måneder.
Eksperter fraråder dog som udgangspunkt, at du har baby liggende ved dig i sengen. Køb i stedet en bedside vugge med åben langside, som du kan stille ved sengekanten som en slags forlængelse af sengen. På den måde kan både du og dit barn stadig få fornemmelsen af, at I sover lige ved siden af hinanden. Hvis du meget gerne vil have, at din baby ligger i selve sengen, er det vigtigt, at du laver en tryg soveplads – for eksempel en babynest eller en barnevognsindsats, så du ikke kan komme til at rulle over på dit barn i søvne.
Som udgangspunkt skal dit barn altid ligge på ryggen, når det sover. Det eneste tidspunkt, hvor din baby må ligge på maven, er hvis det sover på dit bryst – og kun hvis du er vågen imens. Når dit barn bliver stort nok til selv at kunne vende sig, må du dog gerne lade det sove videre, selvom det vender sig om på maven.
Som allerede nævnt er det forventeligt og normalt, at dit barn ikke sover igennem om natten i det første lange stykke tid. Derfor skal du regne med, at din egen søvn bliver afbrudt i hvert fald to-tre gange, og måske mere. Det kan føles hårdt – og det er det også – men heldigvis kan man som forælder vænne sig til meget. Mange forældre på barsel indhenter lidt af den tabte søvn ved at snuppe en lille lur i løbet af dagen, imens baby sover.
Du hverken kan eller skal tvinge dit barn til at sove efter en bestemt rytme, men du kan i hvert fald hjælpe den gode søvn lidt på vej. Dit barn skal for eksempel lære at kende forskel på nat og dag – undgå derfor at tænde en masse lys, og brug i stedet en lille natlampe, når du skal amme om natten. I sommerhalvåret har du omvendt brug for mørke gardiner, så lyset ikke ødelægger dit barns søvnrytme alt for meget. Dit barn skal i seng, længe før solen går ned, og helst sove lidt længere end til 05.00.
Dit barns seng må ikke stå i træk, hverken fra vinduer eller døre. Tænk på din egen ryg, når du indretter. Du skal løfte dit barn ind og ud af sengen mange gange. Hvis den står for eksempel under en skrå væg, kommer du let til at løfte skævt.
Velkendte rammer skaber desuden tryghed. En bamse at sove med, og for de lidt større: Et billede eller en uro ved sengen at sige godnat til, kan virke beroligende.
► Det er mest sikkert, at dit barn sover i sin egen seng. Dels for ikke at få det for varmt, og dels for ikke at risikere, at du kommer til at lægge dig hen over barnet i søvne.
► Hvis du tager barnet over i din seng, så sørg for, at den lille ikke ligger imellem to voksne, men i stedet i den ene side af sengen. Sørg også for, at dit barn sover med sin egen dyne og ikke under din.
► Sov altid i samme rum som din baby.
► Dit barns seng skal være godkendt efter gældende regler for babysenge.
► Dit barns madras skal være fast, så den lille ikke synker ned i den.
► Dit barn skal ikke have en hovedpude. Bare rolig, den lille ligger fint uden (selv om du ikke selv vil undvære en pude).
► Nogle forældre giver deres barn en hue på om natten. Det skal du endelig ikke gøre. I det hele taget skal dit barn ikke være for varmt. Babyer kan have let kolde hænder og fødder under nattesøvnen, men det er ikke altid lig med, at de har det for koldt, ligesom du selv ville have det.
► Du må ikke lægge løse tæpper, stofbleer og bamser i sengen, som dit barn kan vikle sig ind i.
► Det er sundt at sove ude, og dit barn har glæde af dagslyset, som hjælper det ind i en god døgnrytme. Jo mere lys dit barn får om dagen, jo bedre sover det om natten. Derfor skal du heller ikke dække åbningen på din barnevogn med en stofble.
► Husk, at dit barn endnu ikke selv kan regulere sin temperatur, så tjek med mellemrum, at dit barn hverken får det for koldt eller for varmt i barnevognen. Mærk efter i nakken, som hverken må være kold eller svedig.
► Dit barn skal ikke sove ude, hvis det er koldere end minus 10 grader.
► Barnevognen skal stå i læ og være vind- og vandtæt og i skygge for solen.
► Børn med feber skal ikke sove ude.
Læs mere om BabySnak her
Ved det første bad kan man som nybagte forældre være bange for at gøre det forkert. Vi hjælper dig lidt på vej, så du kan være forberedt på din babys første badoplevelse.
Er tankerne meget om kommende fødsel? Det kan måske give lidt ro i sindet, at planlægge din hospitalstaske og hvad du ønsker at medbringe. Vi giver dig et par tips til hvad du kan overveje.