Hvordan er det lige man bedst forbereder sig på at en lille ny er på vej? Der er mange overvejelser når man er gravid, uanset om det er 1, 2 eller 3. gang. Det er så meget, der skal forberedes, og det kan sommetider være rart at få et par gode råd med på vejen fra andre forældre, der allerede har været gennem det store trummerum. Vi har derfor spurgt jer forældre om de bedste råd og gode tips til, hvordan man bedst muligt forbereder sig på fødslen.
Det er der kommet en masse spændende kommentarer og små historier ud af, som rummer alt fra praktiske foranstaltninger til følelsesmæssige overvejelser. Nogle har blandt andet brugt Rebozo teknikkerne, hvor andre har valgt fødselsforberedelserne fra, og i stedet fokuseret på at trække vejret dybt og lytte til kroppen.
Flere giver udtryk for vigtigheden i at stole på dig selv, kroppens signaler og din jordmoder. Tone Strøm Nielsen: "Stol på din jordemoder. Og stol på dig selv. Kan du mærke helt fra starten, at kemien ikke duer, så bed om en anden, så der er tid til at få en fundet."
Monika Line H: "Vil lige sige man kan også kan få en nem fødsel. Åbnede mig knap 8 centimeter på 3 timer uden at have veer, men kun hvad der svarede til plukveer som ikke kunne måles på gtg.. Og gik direkte til pressveer og så var han ude på 28 min... Stol på dig selv, din jordemoder og lyt til din krop... Modarbejder du den så kan tingene gøres værre… Desuden være forberedt på det uventede.."
Det er vigtigt at have pakket de ting, som du og din baby får brug for efter fødslen. Blandt andet har Sanni Vestergaard en fin huskeliste: "Pusletasken pakket - husk vandrejournal, bind til mor & mad til forældrene :) Benzin på bilen er et absolut must, autostolen på plads & til selve fødslen er mit bedste "tip" at stole på din krop, dig selv og jd.
Hav en person med du stoler på/er tryg ved & derudover er din vejrtrækning GULD værd! Husk: For hver vee er du et skridt tættere på at møde det nye familiemedlem (Hilsen en første gangs fødende for 6.uger siden, der klarede fødslen uden smertestillende!)"
Det er svært på forhånd at vide, hvad der præcis kommer til at ske, når fødslen sættes i gang. Vær forberedt på at alt kan ske, og på hvad du har af ønsker, hvis din plan ikke holder.
Tina Markussen: "Hav en fast plan, som ikke kan flyttes på. Alt kan ske under en fødsel. Vær bevidst om dine muligheder og hvilke typer smertestillende der findes, så du har mulighed for at sige ja eller nej. Husk det er din fødsel, og du har ret til at blive lyttet på."
Gitte Visby-Jensen: "Forbered dig på at noget kan gå galt.. Selvom graviditeten har været perfekt og alt undervejs i fødslen. Du skal ikke være angst for at føde, da det er en fantastisk begivenhed, men jeg ville gerne bare have tænkt tanken!"
Nyd fødslen - det er en enestående oplevelseSidst men ikke mindst er fødslen noget af det smukkeste du kan opleve, så det er med at nyde den undervejs.
Matilde Winther Oster: "Nyd det... Du skal igennem den - så nyd det. Alt hvad du kan. Husk at smerten går over igen. Når smerten er væk - så er din baby ude!"
De dage, der går forud for fødslen, kan variere fra kvinde til kvinde, da hver graviditet er forskellig. Nogle fysiske symptomer kan være pressefornemmelse i bækkenet, øget hyppighed for vandladning, hævelse i fødder og hænder og milde sammentrækninger eller plukkeveer. Mange kvinder oplever også søvnforstyrrelser, herunder hyppigere opvågninger om natten og generel uro.
Du kan sandsynligvis ikke selv sætte fødslen i gang, hvis din krop ikke er klar til det. Men du kan dog gøre visse ting, som understøtter igangsættelsen. For eksempel har akupressur og rebozo vist sig at være gode teknikker. Du og din partner kan også eksperimentere med sex, massage, varme bade og andet, som kan booste dit oxytocin-niveau.
Det er vigtigt at være opmærksom på, at den kost, forældrene spiser, sjældent egner sig som føde for de små med et fordøjelsessystem, som endnu ikke er færdigudviklet.
Forældres reaktioner efter en fødsel kan være meget forskellige. Op mod seks procent af alle forældre bliver ramt af en fødselsdepression ifølge tal fra Sundhed.dk.
De fleste mødre ved, at amningen ikke kommer af sig selv, men for de nybagte af slagsen, kan det komme som et chok, at det ikke altid er en selvfølgelighed.