Sasha og Louise er begge indehavere af barselsrummet, som er en graviditets -og efterfødselsklinik med speciale i den gode ammeopstart og tiden efter fødslen.
Sasha er jordemoder og ammevejleder, og hendes helt store passion er, at hjælpe mødre til en god ammeopstart og en tryg landing i moderskabet.
Louise er certificeret slynge- og efterfødselsvejleder. Hendes store passion er, at bringe mere tryghed og omsorg til nybagte forældre.
Vi vil i denne artikel og præsentere fire af de mest normale og effektive ammestillinger. Men det er vigtigt at slå fast, at der ikke findes én ammestilling, som er mere rigtig end en anden. Det vigtigste er, at du sidder behageligt og at baby ligger på en måde, så baby kan stimulere brystet godt.
Børn kan ammes på uendeligt mange forskellige måder og der er ikke én stilling, som er bedre end andre. Det handler om at finde den eller de stillinger, som passer godt til dig og dit barn.
Det kan dog være en god idé, at starte ud med at anvende en eller to ammestillinger når amningen skal etableres, så der er ro på til at få styr på sutteteknik osv. inden du begynder at eksperimentere med en masse forskellige stillinger.
Jo større dit barn bliver og jo mere komfortabel du bliver med amningen, jo mere sikker vil du måske føle dig i at eksperimentere med flere forskellige ammestillinger. Med et større barn er der nærmest ingen begrænsninger på, hvordan og i hvilke stillinger du kan amme.
Der er mange fordele ved at amme fra flere forskellige stillinger; dit bryst stimuleres bedre og det mindsker risiko for mælkeknuder og brystbetændelse, fordi brystet tømmes mere effektivt, når der ammes fra flere stillinger.
Det er en rigtig god idé, at du øver en liggende ammestilling allerede fra en start, da det er guld værd at kunne ligge ned og amme om natten, så du ikke behøver at stå op og sætte dig i en stol eller i sofaen for at amme.
Liggende amning kan virkelig være med til at redde din nattesøvn. Selv om du ikke sover imens du ammer, er fordelen, at du ikke behøver at skulle op at stå, tænde lys og bevæge dig rundt, så du måske vågner helt op. Når du ammer liggende, kan du slappe af imens og har du baby i en babynest eller en bedside crib ved siden af din egen seng, kan du nemt lige få baby til brystet og tilbage igen, uden at skulle rykke for meget rundt på baby.
Amningen vil komme til at fungere bedst for både dig og dit barn, hvis du er afslappet og godt tilpas imens du ammer. Derfor er det afgørende, at du altid ligger eller sidder godt, når du ammer, så du ikke spænder op i kroppen og så det føles komfortabelt.
Er du afslappet i kroppen imens du ammer vil du også opleve, at mælken flyder bedre, end hvis du stresser og er anspændt i hele kroppen. Den gode ammestilling handler altså ikke kun om hvordan din baby ligger, men også rigtig meget om hvordan du sidder eller ligger, når du ammer.
Hvis du ikke selv sidder eller ligger godt, vil du hurtigt opleve, at du vil få spændinger i kroppen og få ondt i fx skuldre, nakke og ryg. Det er derfor en god idé, at du sørger for at have god støtte til din egen krop, når du ammer. Det kan være, at du har brug for nogle puder i ryggen og under armene, for at have god støtte hele vejen rundt om kroppen. Eller at du har brug for puder under hovedet, hvis du ammer i den liggende stilling, så du ikke skal holde din egen kropsvægt.
Så gør dig det så komfortabelt som muligt når du ammer og indret gerne et ammehjørne i dit hjem, som er et sted, hvor du kan sidde eller ligge godt samt have snacks og væske inden for rækkevidde.
Foruden at være opmærksom på din egen komfort når du ammer, er det vigtigt, at du har fokus på din at få din baby rigtigt til brystet. Det er vigtigt, at du ammer i en stilling, hvor baby kan komme tæt på brystet og få rigtigt fat på brystvorten.
Det betyder, at barnet skal ligge på en måde, så I ligger mave mod mave og ikke ligger med kroppen drejet væk fra dig, så baby skal dreje hovedet for at komme til at amme. Barnet skal desuden gerne ligge på en måde, så det er hagen og ikke næsen, som er ”begravet” i brystet. På den måde er hagen med til at stimulere brystet. Det kan også være til ekstra stor hjælp, hvis du har udviklet en mælkeknude.
En af måderne at komme af med en mælkeknude er nemlig, at du ammer i en stilling, hvor barnets hage rammer det punkt, hvor knuden er. Det vil betyde, at mælkeknuden vil blive ”masseret” af barnets hage, hvilket kan få mælkeknuden til at forvinde igen. Sidst men ikke mindst er det vigtigt, at du har fokus på, at det er baby som skal op til dit bryst, og ikke dit bryst som skal ned til baby (hvis du ammer i en siddende stilling).
Hvis du sidder med din baby i armene og ammer, vil du ofte opleve, at du bliver træt i armene og at du enten kommer til at hænge mere og mere ned over din baby, eller at dine arme synker længere ned. Det kan både resultere i at du får ondt i skuldre, nakke og ryg men også, at der skabes et uhensigtsmæssigt træk i brystvorten.
Sørg derfor altid for at stable din baby godt op med puder under sig, så baby kommer helt op til brystet og du hverken skal bukke dig ned eller løfte din babys vægt i dine arme. Husk, at det vigtigste er, at du finder en eller flere stillinger, som fungerer godt for lige præcis dig og din baby. Her kommer vi med en beskrivelse med fire af de hyppigst anvendte ammestillinger, som fungerer godt for rigtig mange af de kvinder, vi møder i vores arbejde.
Den klassiske, siddende ammestilling
Denne stilling kan anvendes overalt, både hjemme og ude, hvilket gør den meget populær. Det som er meget vigtigt ved denne stilling er, at du sidder godt tilbage i stolen/sofaen, med rank ryk og fødderne solidt i jorden, så du ikke kommer til at hænge ned over din baby eller sidde helt oppe på tåspidserne.
Det er vigtigt, at du får barnet godt op til brystet - du må endelig ikke bøje dig ned for at få brystet til barnet, da det vil give ondt i skuldre og nakke.
Anvend gerne flere puder eller ammepuder til at stable barnet helt op til brystet, når du har en nyfødt. Når barnet er lidt større, behøver du ikke alle puderne.
Selv om denne stilling er meget populær, kan den indimellem være lidt svær i starten, da det kan være svært at se, om baby kommer ordentligt på brystet og det kan være udfordrende at få støtte barnet godt i stillingen.
Det er vigtigt, at barnet ligger lige ud for dit bryst med sin mave mod din mave, så barnet ikke skal dreje dit hoved for at få fat på brystet. Barnets næse skal være ud for din brystvorte og barnets hoved vil typisk hvile på din arm.
Se ammestillingen i videoen her.
Tvillingestillingen - med et og to børn
I denne stilling ligger barnet langs din side, med kroppen ind under din ene armhule. Det er vigtigt, at du har en god ammepude eller anden form for pude, som når hele vejen rundt om din krop, så barnet støttes optimalt under hele kroppen. I denne stilling kan du støtte dit barns hoved med din hånd og kroppen med din underarm. Barnet ligger ligesom i den klassiske ammestilling mave mod mave med dig, så barnet ikke skal dreje sit hoved, for at få mælk. Barnet skal altså ikke ligge på ryggen.
Denne stilling giver et rigtig godt overblik over, hvordan barnet kobler sig på brystet og kan derfor være god at anvende, hvis du har svært ved at vurdere, om dit barn kommer rigtigt på brystet.
Det kan være rigtig godt at kombinere denne stilling med den traditionelle ammestilling, så du sikrer, at brystet stimuleres fra flere forskellige vinkler, da det betyder, at brystet tømmes optimalt og stimuleres hele vejen rundt.
Stillingen er desuden rigtig god til dig som har tvillinger, da du kan amme begge børn på samme tid i denne stilling, med et barn under hver armhule. Og så er den også god til dig, som har født ved kejsersnit, da du i denne stilling ikke har dit barn liggende over din mave, men langs din side i stedet.
Se ammestillingen i videoen her.
Laid back ammestilling
Laid back eller tilbagelænet amning er ikke som sådan én stilling, men mere et udtryk for at man ammer i en tilbagelænet stilling. Det kan variere meget, hvor tilbagelænet man ligger, alt efter hvad man synes er mest komfortabelt. Når du ammer i en laid back stilling ligger dit barn mave mod mave med dig og tyngdekraften gør, at dit barn ligger tæt ind til din krop.
Du kan både ligge halvt ned, med nogle puder som støtter i ryggen, eller ligge helt fladt ned på ryggen. Du kan også sidde på en stol, men blot skyde hofterne lidt frem, så du sidder mere tilbagelænet. Når du ammer i en tilbagelænet stilling kan dit barn ligge på mange forskellige måder og dermed stimulere dit bryst fra flere forskellige vinkler.
Denne stilling er rigtig god til nyfødte, da den kan hjælpe barnet med at få bedre og mere korrekt fat i brystet. Stillingen mindsker også risikoen for at vakuum bliver brudt og at barnet kommer til at sluge en masse luft.
Det vil ofte være i denne stilling du ammer første gang, hvis barnet selv får lov til at søge brystet. Det er en dejlig afslappende stilling for mor og en rigtig god stilling for barnet til at få korrekt fat.
Stillingen er også god, hvis du har overproduktion af mælk, da den kraftige nedløbsrefleks vil blive hæmmet lidt. Og så er den også god til børn med stramt tungebånd, da det er lettere for dit barn at få brystet langt ind i munden i denne stilling, fordi tyngdekraften hjælper til.
Se ammestillingen i videoen her.
Sideliggende ammestilling
Den sideliggende stilling er mange mødres redning om natten. Ofte vil dit barn ammes mange gange i løbet af en nat - både pga. sult, men også for tryghed og nærvær.
Det kan være hårdt, hvis du skal op og sidde hver gang dit barn vil ammes, da det betyder, at du får en meget afbrudt søvn og måske kan have svært ved at falde i søvn igen, hvis først du er vågnet helt op. Derfor en den liggende stilling helt oplagt om natten – men kan selvfølgelig bruges på alle tider af døgnet.
I denne stilling ligger både du og dit barn på siden. I ligger mave mod mave og din baby skal have den ene arm under dit bryst og den anden over, så baby ligger helt tæt ind til dig. Det er vigtigt, at du ligger på en måde, så din brystvorte rører underlaget.
For at have god støtte, kan du med fordel ligge med en pude bag din ryg samt en pude som understøtter dit hoved, så du kan være helt afspændt i kroppen. En pude eller et sammenfoldet tæppe bag din babys ryg kan også sørge for, at barnet forbliver liggende tæt ind til din krop.
Har du født ved kejsersnit kan den sideliggende ammestilling være rigtig god, da du ikke får noget tryk på arret i denne stilling.
Se ammestillingen i videoen her.
Artiklen er lavet i samarbejde med Sasha som er jordemoder og ammevejleder, og Louise som er certificeret slynge- og efterfødselsvejleder - de er begge indehavere af Barselsrummet.