Derfor leger

børn rollelege

Far, mor og børn, den smukke ballerina eller den modige soldat. Børn er mestre i at lege rollelege, hvor de eksperimenterer med identiteter, sociale koder og tænkte situationer

– men hvorfor gør de det egentlig?

”Så sagde vi lige, at jeg var en mor, der skal på arbejde, og du er en lille baby, som er ked af det, fordi den vil have sin sut.” Når børn leger, er det ofte med fantasien som primus motor. Rollespil, hvor barnet lader som om, det er en anden person eller opfinder meget specifikke situationer i hovedet, er en af de mest normale former for leg – og det begynder allerede ved småbørnsstadiet.


Men hvad er egentlig meningen med de finurlige rollelege, hvor dit barn pludselig mener at være en caféejer, et postbud eller bare en stakkels, travl mor, som er ved at komme for sent på kontoret, fordi hendes baby hele tiden græder? Faktisk lidt mere end bare sjov og ballade, viser det sig. Børnene bliver nemlig klogere på omverdenen, imens de lader som om.

Rollelegen er vigtig for dit barns udvikling

Hvis du nogensinde har betragtet børn, der leger sammen, så ved du også, at det nærmest kan føles som at være tilskuer til en teaterforestilling. Børnene er skuespillere, der indtager roller med tilhørende sociale koder, for eksempel den helt klassiske ”far, mor og børn”-konstellation. De opfører sig på bestemte måder, siger bestemte ting og reagerer, som de mener, en far eller mor almindeligvis reagerer.


Når fantasien får frit spil og lade-som-om-rollerne indtages, er det godt for dit barns mentale, sociale og følelsesmæssige udvikling. Det styrker evnen til at indleve sig, understøtter empatien og udvikler barnets evne til at kommunikere med andre og udtrykke sig klart. Disse er alle vigtige kompetencer, som junior får god brug for senere i livet.


Derfor er det en god idé at opmuntre rollelegen, selvom det selvfølgelig kan være en lille smule trættende, når barnet for 117. gang vil udspille det samme scenarie, hvor du er en gæst på en café og skal slubre fantasikaffe i dig, imens junior er både indehaver, kok og servitrice. Det er nemlig alt sammen med til at forme dit barn til et afrundet og velfungerende menneske.

I rollelegen prøver barnet verden af

Enhver matematiker, fysiker eller forsker kender til hypoteser, hvor man opstiller en teori om, at noget i tallene, fysikken eller verden opfører sig på en helt bestemt måde. Bagefter prøves hypotesen af for at se, om man har ret – og det er faktisk helt det samme princip, der gør sig gældende, når børn leger rollelege: De forestiller sig, at noget er på en bestemt måde, og bagefter prøver de forestillingen af for at se, om det passer.


Netop denne ”prøven verden af” er tydelig i alt, hvad børn siger og gør. Allerede når din tumling vender bunden i vejret på sin tallerken med aftensmad, er det for at se, om den forventede konsekvens er i overensstemmelse med virkeligheden: Tyngdekraften gør sig gældende, og maden splatter ud på bordet. I rollelegen kan dit barn med samme tilgang blive lidt klogere på, hvad der sker, når man er en mor, der forgæves forsøger at trøste sit grædende barn, imens klokken nærmer sig mødetid på arbejdet.


Et barn kan selvfølgelig ikke med leg og forstillelse finde ud af, hvordan det er at være mor eller far – det finder man trods alt først ud af, når man bliver voksen og får sine egne børn. Din arving ved såmænd også godt, at rollelegen netop bare er en leg og ikke virkelighed. Alligevel kan øvelsen give dit barn et fingerpeg om, hvordan verden fungerer, og hvad der kan ske, når man er caféejer, brandmand eller skøjteprinsesse.

Legen tager udgangspunkt i det kendte

Det er naturligvis ikke kun danske børn, der leger rollelege. Tværtimod er det en opførsel, som går igen hos børn over hele verden – dog med visse forskelle. Børn bliver nemlig påvirket af deres omgivelser. I Danmark er det for eksempel normalt, at børn leger, at de laver mad, vasker op, tager på arbejde, lægger tøj sammen, taler i telefon og alle de andre ting, som de ser forældrene gøre til daglig.


Sådan er det til gengæld ikke i Fransk Polynesien. Her leger børnene, at de fisker, sejler i kano eller tager på jagt, fordi det i denne del af verden er en helt normal del af hverdagen. Dit barn observerer hele tiden sine omgivelser og tager udgangspunkt i det kendte, når det er tid til leg. Af samme årsag kan rollelegen også pludselig gøre uventet ondt i samvittigheden hos den voksne tilskuer, hvis barnet for eksempel sætter lighedstegn mellem at være mor eller far og konstant at tale i telefon, sidde ved computeren eller skælde ud.


Det er dog ikke sådan, at børn udelukkende forestiller sig hverdagssituationer, når de leger rollelege. De efterligner for eksempel også figurer og scener fra tegnefilm, bøger og historier – tænk blot på alle de småpiger, der efter at have set Disney-filmen ”Frozen” leger, at de er den smukke dronning Elsa, der kan forvandle alting til is.

legekøkken
rolleleg

Rollelegen begynder tidligt

Det er typisk omkring de 3-5 år, at børnenes rollelege kulminerer. Dit barn begynder dog at lege med roller og situationer langt før – det er bare ikke altid, du opdager det. Når din tumling krammer sin bamse ekstra mange gange, kan det være fordi, det er sådan mor gør. En spand og en skovl i sandkassen kan blive til den gryde, som far rører rundt i, når han laver mad.


Når dit barn bliver ældre, bliver rollelegen mere tydelig og nemmere at afkode, men det grundlæggende princip er det samme: Ved at forestille sig et scenarie og spille en bestemt rolle, lærer barnet noget om verden: Hvordan man reagerer i bestemte situationer, hvordan man tackler et udfordrende problem og hvad konsekvensen kan være, hvis man ikke gør.


Dertil kommer, at børn også bliver klogere på sociale spilleregler, når de leger rollelege sammen med andre børn. Pludselig er der to eller flere, der skal blive enige om, hvordan legen skal udspille sig. På den måde lærer dit barn, hvordan man giver plads til andres holdninger og meninger – og at et anderledes synspunkt faktisk kan være ganske fint at have med i legen.

Denne artikel er en del af BabySnak

Læs mere om BabySnak her

Sidste gang

   Er det tid til en løbecykel?
​​​​​​​

løbecykel

"Ih, det er så skægt når jeg selv kan komme hurtigt afsted!" Man kan næsten se stoltheden i øjnene, når ens barn suser derudaf.Vi giver et par tips til hvordan I kommer godt igang med løbecyklen.​​​​​​​

Næste gang

Få styr på garderoben til enhver årstid

børns garderobe

Dit lille pus kræver sin garderobe, alt efter årstiden. Vær beredt og få overblikket over hvilke basis beklædning og fodtøj som passer til de forskellige årstider.